Möte med Gästabudsstaden

Idag träffade jag Gästabudsstaden. Jag blev mycket väl mottagen. Att bygga bredband kräver idag antingen bidrag eller stöd från annat håll, annars blir anslutningsavgiften alldeles för hög. De 3 miljarder som var avsatt till bredband är nu slut, sista tilldelningarna skedde i december. Regeringen har aviserat ytterligare en miljard som för Sörmlands del skulle innebära ca 30 miljoner. Villkoren för tilldelning kommer att förändras, hur vet vi inte ännu. Detta kommer troligen klarna om några månader. Då gäller det för oss att vara reda för att kunna söka. Gästabudsstaden hjälper oss med det praktiska.

Hur tilldelningen har prioriterats tidigare har skett genom ett poängsystem där det gäller att få så många poäng som möjligt. Max poäng har varit 500 poäng och man måste minst ha 320 för att överhuvudtaget vara med i utvärderingen. De som fick hade i princip alla maxpoäng. Det som avgör är antal hushåll med folkbokförda personer inom området samt hur många av dessa som ansluter sig (anslutsningsgrad). Vi måste vara beredda på att vi måste upp till en anslutningsgrad på över 95% av möjliga hushåll. För Gästabudsstadens 3 tilldelningar i december så var anslutningsgraden:

  • Råby-Husby-Oppunda (92%)
  • Aspa (100%)
  • Bränn-Ekeby-Koppartorp (96%)

Men som sagt vi vet inte exakt hur de nya reglerna kommer bli, vi vet dock att bidraget per anslutning kommer gå ner från 60% till 40%.

Vad vi nu måste göra är att marknadsföra och få in så många intresseanmälningar som vi kan. Jag uppmanar er att göra en intresseanmälan om ni bor inom eller i anslutning till följande område. Notera att området är en början så kom gärna med förslag.

[wpgmza id=”2″]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − sex =